Νέα / News


Αθήνα 27/10/2012
Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, 
Θόλου 5, Πλάκα. Τηλ.: 210 3689502-5

 ΗΜΕΡΙΔΑ
«Τέχνη, Αρχεία και το Σανατόριο του Γεωργίου Καραμάνη»

Στο πλαίσιο της εικαστικής δράσης sanatorioproject το Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 5, Πλάκα 105 56) διοργανώνει το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012 από τις 10.00 έως τις 15.00 ημερίδα με θέμα: «Τέχνη, Αρχεία και το Σανατόριο του Γεωργίου Καραμάνη». Η ημερίδα επιχειρεί να ρίξει φως σε όχι και τόσο γνωστές πτυχές της επιστημονικής, καλλιτεχνικής και πολιτισμικής ζωής της χώρας μας, με έμφαση στην περίοδο της λειτουργίας του πρότυπου Σανατορίου του Γ. Καραμάνη (1909-1966) στα Χάνια του Πηλίου.

Στην η
μερίδα θα παρουσιάσουν εισηγήσεις οι:
- κ. Κωνσταντίνος Κ. Ι. Γουργουλιάνης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Πρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με θέμα : «Η ιστορία της φυματίωσης το προηγούμενο αιώνα»
- κα Μαρία Ανδρομάχη Χατζηνικολάου και κ. Νίκος Ποδιάς, Εικαστικοί με θέμα: «Παρουσίαση της εικαστικής δράσης sanatorioproject»
- κα Μάγδα Κουμπαρέλου, Ιστορικός Τέχνης, με θέμα:
«sanatorioproject: βιωματική, θεωρητική και κριτική προσέγγιση»
- κα Αννίτα Πρασσά, Δρ.Ιστορικός, Προϊσταμένη Γενικών Αρχείων του Κράτους στο Νομό Μαγνησίας, με θέμα :
«Διατρέχοντας το αρχείο του σανατορίου: μύθοι και πραγματικότητες»
- κ. Κύριλλος Σαρρής, Ιατρός, με θέμα:
«Το αρχείο στη σύγχρονη τέχνη: η χρήση του και το εικαστικό αποτέλεσμα»


Συντονισμός : Ειρήνη Σαββανή, Ιστορικός Τέχνης, επιμελήτρια έκθεσης
Για περισσότερες πληροφορίες: 210 3689505, e-mail: museum@uoa.gr






Αθήνα, 22/9/2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η εικαστική δράση sanatorioproject



στο Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών





To Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών υποδέχεται με μεγάλη χαρά στους χώρους του, την εικαστική δράση sanatorioproject.

Πρόκειται για την ολοκλήρωση της εικαστικής δράσης, η οποία ξεκίνησε in situ στο πρώτο Σανατόριο ύψους (1909-1966) στα Χάνια του Πηλίου, που ίδρυσε ο ιατρός Γιώργος Καραμάνης [1] (1873-1964), απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.  

Η ιδέα και ο σχεδιασμός του sanatorioproject ανήκει στους εικαστικούς Μαρία Ανδρομάχη Χατζηνικολάου και Νίκο Ποδιά, οι οποίοι, μετά από επιτόπια έρευνα που έκαναν τόσο στο κτήριο, όσο και στα αρχεία  μιας ολόκληρης εποχής, προσκάλεσαν και άλλους δεκαοχτώ καλλιτέχνες για να πραγματοποιήσουν έργα στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Σανατορίου .

Η συλλογική αυτή βιωματική εμπειρία μεταφέρεται τώρα στο Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου οι καλλιτέχνες επέλεξαν επιστημονικά, καλλιτεχνικά ή ιστορικά τεκμήρια των συλλογών και δημιούργησαν πρωτότυπα έργα ειδικά για το Μουσείο, ολοκληρώνοντας έτσι τον κύκλο της εικαστικής δράσης sanatorioproject.

Ο άμεσος και συχνά ποιητικός διάλογος των έργων των καλλιτεχνών με τα εκθέματα προσκαλεί τον επισκέπτη σε μια πολύπλευρη εμπειρία, η οποία ελπίζουμε να φέρει ξανά στην επιφάνεια την ουσιαστική έννοια της ψυχαγωγίας : «αγωγή της ψυχής».

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Γεροδήμος Βασίλης, Ζαφειρόπουλος Θοδωρής, Ζαφειρόπουλος Βαγγέλης, Καπέλλος Γιάννης, Λύρα Ελένη, Μαντίκου Λίνα, Μπελημπασάκης Γιάννης, Μπουρίκα Μαρία, Πάσχου Ισιδώρα, Παπαδημητρίου Νίκος, Παπαδοπούλου Γιούλα, Παπαδοπούλου Καλυψώ, Ποδιάς Νίκος, Σταυράκη Μαργαρίτα, Τοπτσίδου Ολυμπία, Χατζηνικολάου Μαρία Ανδρομάχη, Χριστόπουλος Κώστας.
Συμμετέχουν οι: Καγιά Σοφία-μεσόφωνος, Σάλεμ Πέπο-φλάουτο, Καγιά Μαρίνη-ηθοποιός.

Συμμετέχουν οι φορείς: Γενικά Αρχεία του Κράτους- Ν. Μαγνησίας, Ιστορικό Αρχείο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Eπιμέλεια, συντονισμός έκθεσης για το Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών:  Ειρήνη Σαββανή, Ιστορικός Τέχνης.


Εγκαίνια : Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012, ώρα: 20:00
Την ημέρα των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί μουσική performance

Διάρκεια έκθεσης 1 Οκτωβρίου-23 Νοεμβρίου 2012

Ημερίδα:«Τέχνη, Αρχεία και το Σανατόριο του Γ. Καραμάνη», 27 Οκτ. 2012

Συνέντευξη Τύπου: Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 12:00-14:00 (στο Μουσείο)

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα-Παρασκευή:9:30-14.30 και 18:00-21:00 Κυριακή 7 Οκτ.  & Κυριακή 4 Νοεμ. 11:00-16:00
Ξεναγήσεις για το κοινό: Κυριακή 7 Οκτ.  & Κυριακή 4 Νοεμ. 13.00                                        

Η έκθεση  sanatorioproject τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Για περισσότερες πληροφορίες και υλικό για τον τύπο:
Ειρήνη Σαββανή
210 368 9505
e-mail: museum@uoa.gr

Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών,
Θόλου 5, Πλάκα.
Τηλ.: 210 3689502-5



[1] πρώτος σύζυγος της μετέπειτα Άννας Σικελιανού

 



Δελτίο Τύπου 24 / 8 / 2011

Το Σάββατο 20 Αυγούστου στα Χάνια Πηλίου πραγματοποιήθηκε ένα ξεχωριστό εικαστικό γεγονός, το sanatorio project, που διοργάνωσαν η Μαρία Ανδρομάχη Χατζηνικολάου και ο Νίκος Ποδιάς. Φιλοξενήθηκε στο παλιό, ερειπωμένο σανατόριο ύψους, το οποίο ίδρυσε ο γιατρός Γεώργιος Καραμάνης, στις αρχές του περασμένου αιώνα. Εκεί, όπου ασθενείς από τον «βάκιλο του Koch» αναζήτησαν την επιβράδυνση των συμπτωμάτων μιας χρόνιας λοιμώδους νόσου, της φυματίωσης, ή αλλιώς της «φθίσης» όπως ονομάστηκε, λόγω της αργής και σταθερής καταστροφής που επιφέρει στον οργανισμό. Οι δύο καλλιτέχνες, που τους συνδέει η ευρύτερη περιοχή ως κοινός τόπος καταγωγής, προσκάλεσαν 20 καλλιτέχνες να εργαστούν για τρείς ημέρες επί τόπου στα ερείπια του Σανατορίου και το Σάββατο από τις 11 π.μ. έως τις 8 μ.μ. παρουσίασαν την εργασία τους.
Οι εικαστικοί καλλιτέχνες με μεγάλη ευαισθησία και απόλυτο σεβασμό στο χώρο, δημιούργησαν μέσα και έξω από το κτήριο έργα ξεχωριστά. Ο ίδιος ο χώρος αποτέλεσε πρόκληση για κάθε έναν, τόσο ως ερείπιο, όσο και ως ιστορικά φορτισμένο κτήριο. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν οργανικά μέρη του κτηρίου και του περιβάλλοντός του ή σχετιζόταν με τη μνήμη που το περιβάλλει. Παλιές ακτινογραφίες των ασθενών, μωσαϊκά πλακάκια, αμπούλες και μπουκάλια φαρμάκων, ξύλα και σοβάδες, το νερό της πηγής, στοιχεία από το αρχείο του γιατρού και της λειτουργίας του Σανατορίου, μεταξύ άλλων, αποτέλεσαν την πρώτη ύλη με την οποία εργάστηκαν οι καλλιτέχνες. Παράλληλα δύο ηθοποιοί παρουσίασαν ένα «θεατρικό» δρώμενο, φέρνοντας τους μπεκετικούς ήρωες του Περιμένοντας τον Γκοντό να περιηγούνται στο σανατόριο. Η Mezzo soprano Σοφία Καγιά με δύο άλλους μουσικούς, έδωσαν μία ξεχωριστή νότα στην ατμόσφαιρα του χώρου με το μουσικό δρώμενο στα δωμάτια, στο εκκλησάκι, το οποίο υπάρχει μέσα στο κτήριο, καθώς και με την πομπή προς το κοιμητήριο μέσα στο δάσος.
Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Βερνίκος κατέγραψε κινηματογραφικά τόσο την ημέρα της παρουσίασης, όσο και όλη τη διαδρομή της υλοποίησης του project κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός της ανταπόκρισης του κόσμου, αφού πάνω από 450 άτομα προσήλθαν εκείνη την ημέρα, παρά το δύσβατο και απόμακρο της περιοχής και μυήθηκαν στον πλούτο της εικαστικής και γενικότερα καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Το sanatorio project θα παρουσιαστεί στο προσεχές Πεδίο Δράσης Κόδρα, στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, από τις 3 έως τις 14 Σεπτεμβρίου του 2011.






Δελτίο Τύπου 10 / 8 / 2011
        
Το  Σάββατο 20 Αυγούστου 2011, από τις 11 π.μ. ως τη δύση του ηλίου
Παλιό Σανατόριο του Ιατρού Γ.  Καραμάνη, Χάνια Πηλίου

Το sanatorio project αποτελεί ένα καλλιτεχνικό σχεδίασμα με αντικείμενο τη φθορά. Θα φιλοξενηθεί σε ένα παλιό, ερειπωμένο σανατόριο ύψους, το οποίο ίδρυσε ο γιατρός Γεώργιος Καραμάνης στα Χάνια του Πηλίου στις αρχές του περασμένου αιώνα. Εκεί, όπου ασθενείς από τον «βάκιλο του Koch» αναζήτησαν την επιβράδυνση των συμπτωμάτων μιας χρόνιας λοιμώδους νόσου, της φυματίωσης, ή αλλιώς της «φθίσης» όπως ονομάστηκε, λόγω της αργής και σταθερής καταστροφής που επιφέρει στον οργανισμό.
Το ίδιο το κτήριο επιδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την επίδραση της φθοράς από την χρόνια εγκατάλειψή του. Μια σειρά από καλλιτέχνες, στον ελάχιστο χρόνο της μίας ημέρας, θα επιχειρήσουν να επέμβουν εφήμερα σε αυτό, να ανασημασιοδωτήσουν την παρατεταμένη αποδόμησή του, είτε αναδεικνύοντάς την, είτε χρησιμοποιώντας την ως δημιουργικό εφαλτήριο.
Παράλληλα με την παρουσίαση των καλλιτεχνικών παρεμβάσεων, οι εικαστικοί καλλιτέχνες Νίκος Ποδίας και Μαρία- Ανδρομάχη Χατζηνικολάου θα εκθέσουν μέρος από το υπό σύσταση αρχείο που ετοιμάζουν για την ιστορία του σανατορίου και τη σχετική δραστηριότητα του ιδρυτή του.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα λάβουν χώρα διαφορετικές επιτόπιες δράσεις και performances, καθώς και αυτοσχέδιες μουσικές παρεμβάσεις. 
Οι επισκέπτες καλούνται, στο βαθμό που το επιθυμούν, να περάσουν μιαν ολόκληρη μέρα στο σημείο, αναβιώνοντας την εμπειρία των κάποτε ενοίκων του στον ενεστώτα χρόνο. Το σημείο της δράσης απέχει 500 μέτρα από τον κεντρικό δρόμο που ενώνει την Πορταριά με τα Χάνια, είναι ελαφρώς δύσβατο, και, ως εκ τούτου, η άνετη ένδυση και υπόδηση κρίνεται απαραίτητη.